Klubbens historia      (uppdaterad 25/8-20)


FK Friskus-Varberg 85 år 2021 !!


FK Friskus bildades den 29 september 1936. Det var Per Persson, Arvid Halling och Kurt "Knatting" Pehrsson som var initiativtagarna till bildandet av klubben och det första konstituerade mötet hölls på konditori Mignon den 29 sept. 1936. Stadgarna antogs, styrelse valdes och namn diskuterades. Flera namnförslag förelåg men dom flesta var redan upptagna. Men på en hemresa från en tävling skrålades det som vanligt längst bak i bussen - "Hej,hej du gamle friskus, vad vore livet om ej man hade gott humör ...." Och plötsligt hörs en röst: Vi kallar klubben Friskus ! Och så blev det. När klubben bildades var det orientering och skidåkning som stod på programmet, sedan har även långlöpning tillkommit.

För att kunna utöva orientering behöver man framställa kartor. Friskus har varit en av föregångsklubbarna inom kartframställning. Den första kurvkarta i klubbens regi framställdes 1962 och sedan dess har kartproduktionen varit mycket hög. Framförallt är det Roland Andersson och Ingmar Johansson som lagt ner ofantligt med tid på kartframställningen.

Friskus har under alla år varit en flitig tävlingsarrangör och bland dom större arrangemangen får man bl.a. räkna: SSM 1946, 7-manna -49, 4-landskampen -50, SM -51, Västsvenska 6-mannakaveln -60, SM i budkavle för damer och juniorer -61, Landskamp Sydsverige-Danmark-England -79, Lång-SM -86, VM-test -87, GM -89, SSM -91, 5-dagars -93 (etapp 4), Skogsport Cup deltävling -97, Natt-SM 2007, Sprint-SM -07, SSM -08.

Åkulla har alltid haft en stor betydelse för Friskusarna, både för orientering, skidor och långlopp. I Åkulla finns ju en fin orienteringsterräng och åtskilliga Friskusarrangemang har gått just i Åkulla. På skidsidan är väl Åkullaloppet -53 det största som skett, då bl.a. "Mora-Nisse", Sme-Harald, Nisse Täpp m.fl. av dom "stora" pojkarna i Sverige på den tiden ställde upp. Det var ca. 12000 personer i Åkulla denna dag och tåget orkade inte upp, utan fick backa tillbaka till Rolfstorp och ställa 6 st. fullastade vagnar som sedan hämtades senare, vilket gjorde att starten blev försenad. Det har även varit lite av folkfest under dom 20 år som Banvallsloppet gick, med mål i Åkulla.

I begynnelsen åkte Friskusarna rälsbussen till Åkulla på söndagarna för att idka friluvsliv. Så smpningom ville man ha en egen stuga uppe i Åkulla och 1954 skänkte ägarna till Åkulla gård den tomtplats som då var bebyggd med en mindre stuga till Friskus. Denna stuga har sedan blivit om- och tillbyggd i flera omgångar. Det är en fin tillgång för klubben att ha denna stugan för såväl träning, klubbtävlingar och läger. Men avståndet till stan var lite för stort för stort för att man skulle kunna bedriva klubbens verksamhet här, så i mitten av 80-talet började man se sig om efter en tomt i stan för yttligare en stuga. Den 20/12 -86 tog "Knatting" och Hugo Ahldén det första spadtaget till den nya stugan, som invigdes den 27 augusti -88 och nu är det full verksamhet i stort sett varje dag. Under åren 1988 - 2009 hade Friskus två klubbstugor, den gamla stugan i Åkulla och den nya i Varberg. Under sensommaren 2009 såldes stugan i Åkulla.

Friskus största stjärna genom tiderna är Evy Garsell som blev Nordisk mästarinna både 1957 och -58 samt Svensk mästarinna -58. Hon tog dessutom fyra SM-guld i budkavle åren 1949-52-56 och -61 ihop med sina systrar Bernice Antonsson och Vivan Lenfors samt Maya Halling.

FK Friskus elitsatsning 1997-2007

Det startade med en 10 plats på SM kavlen 1996, då beslöt vi att göra en treårig satsning för att bli en av Sveriges bästa klubbar. Vi hade en bra stomme att bygga från med bland annat bröderna Pär och Jonas Hanson, Martin Jönsson och Ola Tengnér och bröderna Magnus och Mikael Olofsson. På damsidan hade vi Caroline Jönsson och Helena Andersson, där behövde det förstärkas så vi beslöt att värva in några löpare från grannklubbarna som också ville elitsatsa men var ensamma om det i sina klubbar.

Vi blev ett gott gäng, tillräkligt bra för att vara med om att slåss om medaljerna.
Denna satsning inleddes med ett träningsläger i Spanien.
Redan 1998 gav det en otrolig utdelning som skulle hålla i sig till SM kavlen i hemma SM 2007.
Men åter till 1998 man anade resan på de första kavlarna att det skulle bli en grym säsong. Spring Cup, damerna 10:a och herrarna 14:e följdes upp på breddkavlen Tjoget med en 3:plats. Men SM blev kronan på verket detta år eller vad sägs om.
Vi börjar med Guld medaljerna
SM-Guld D20-kavel: Jenny Boberg, Anna Windevall och Helena Andersson
SM-Guld D20-natt: Helena Andersson
SM-Silver D20-kort: Helena Andersson
SM-Brons D20-natt: Jenny Boberg
SM -4:a H21-klassisk: Pär Hansson,
SM-4:a H18-klassisk: Mikael Olofsson
SM-4:a H20-kavle: Stefan Andersson, Mikael Olofsson, Emil Bengtsson
SM4:a D20-lång: Helena Andersson
SM-5:a D20-klassisk: Jenny Boberg
SM-9:a H18-natt: Stefan Andersson
Dessutom tog Stefan VM och SM Guld i Skolorientering för 17 åringar.
En säsong som är svår att överträffa.

Under dessa år började säsongerna med ett läger i Spanien, dessutom hade vi ett vinterläger och ett antal sommarläger. Vi låg också på ett antal specialläger inför 10:mila, Jukkola och SM.

Säsongen 1999 hade vi redan tagit ut en SM medalj i förskott. Det var H20 kavlen frågan var bara vilken valör, ett litet problem var tävlingsorten som hette Gotland. Men vi tog hem denna medalj, trots att det blev lite onödigt spännande i slutet, men Mikael lyckades till slut rycka ifrån och kunde bärga en bronspeng till Stefan och Emil.
Stefan tog också ett brons i den klassiska distansen. Mikael gick också till final i samtliga distanser med 6:e på kort och 9:a på natten, Pär Hansson knep en 8:e plats på korten i H21. I D20 tog Helena en 10:e plats på den långa distansen.

Sen rullade det på vi fick några nya löpare som fyllde på truppen både på dam och herrsidan. Elitorienteringen fick en Elitserie där man plötsligt inte bara sprang tävlingar runt omkring hemorten utan hela Sverige blev tävlingsarenan. Det blev långa resor och mindre tävlingar runt hemorten.

2002 började O-ringen med en Superelitklass där klubben hade två löpare med Caroline Jönsson och Mikael Olofsson.
Det blev många tävlingar under dessa år där Mikael, Magnus och Martin sprang runt 40-50 tävlingar. På dam sidan sprangs det också mycket; Helena, Caroline och Anna sprang runt 30-35 tävlingar.

2003 blev ett historiskt år på herr- och damsidan att få uppleva att den lilla klubben från Varberg krigade om de bästa platserna i 10:mila och dessutom fick vi med en löpare i VM och damerna tog en bronspeng i SM-kavlen.
Löparna i detta års 10:mila som tog en 8:de plats var
Jens Thorild, Ola Tengnér, Martin Jönsson, Emila Bengtsson, Mikael Olofsson, Stefan Andersson, Magnus Olofsson, Henrik Tryggeson, Patrik Denzler och Michael Smola.
VM löparen var Henrik Tryggeson och Bronsdamerna var Helena Andersson, Anna Windevall och den som spurtade hem bronset var Caroline Jönsson.

Vi hade under åren ett antal löpare som fick representera Sverige i ett antal lopp under dessa år. Pär Hansson fick äran att springa i den blågula tröjan 1998, därefter 2001 var det Caroline som etablerade sig i landslagets B-grupp och sedan blev det Helena och Mikaels tur att dra på sig landslagsdressen i Nordic meeting 2004.
2005 vann Mikael Nordic meeting totalt efter mycket jämna insatser både på lång, medel och sprint.

Ett tag var halva b-landslagtruppen löpare från Friskus med Helena, Jenny B, Caroline och Mikael. Mikael var under denna tid rankad som en av landets 10 bästa löpare med en 2:a plats på rankingen under en tid. Mikael hade också fått springa JVM under sitt sista år som junior. A-debuten blev det även efter den fina insatsen i Elitserien och Nordic meeting det året.

2006 blev ett litet mellanår eftersom vi tappade ett antal löpare, Mikael till IFK, Smola till Södertälje och Henrik till Pan-Kristianstad. Men vi hade en satsning mot vårt eget SM i Halland 2007 där vi verkligen ville visa att vi fortfarande var att räkna med.

Här klev Magnus fram och gjorde nog sin bästa säsong med ett antal mycket imponerande lopp och var bland de 20 bästa löparna i landet, vilket han bevisade under SM med en 13:e plats på natten, en 10:e plats på långdistansen, och förde in sitt lag på en imponerande 5:e plats på SM-kavlen. (Friskus kunde även glädja sig åt Mikaels silverplats på natten och bronset på medeldistansen det året trots att han sprang i IFK:s färger). Dessutom sprang damerna in på en 7:e plats i kavlen.
I herrlaget sprang Pär Hansson, Martin Jönsson, Emil Bengtsson och slutmannen Magnus Olofsson, i damlaget sprang Jennifer Gull, Helena Andersson och Maria Magnusson.
Övriga löpare som också gjorde Friskus till den stora klubb som vi var b.la Annika Baljue, Maria Nilsson, Maria Bengtsson, Taru Ikäheimonen, Jari Ikäheimonen, Jonas Hansson, Thomas Josarp, Jonas Kjell, Mattias Nilson, Magnus Sandberg, Roger Davidsson, Pontus Nilsson, Erik Edespong, Jan Mrázek, Johan Ingemarsson och Kenth Gustavsson.

2007 blev Fk Friskus sista säsong som elitklubb av lite olika anledningar.
Det finns säkert många fina placeringar och lopp som inte finns med i denna tillbakablick men det går att läsa sig till i verksamhetsberättelserna från den tiden.
Vi hade landslagsmän och -kvinnor, klubben var rankad som nummer 8 i Sverige och vi var ca 30 löpare som var rankade bland de 100 bästa i landet. Dessa gjorde FK Friskus till en storklubb under dessa 10 år. Magnus Olofsson var väl den pådrivande löparen som fixade och grejade det mesta.

Vi som servade och coachade detta gäng var Mats Gustafsson, Hans-Tore Hansson, Jimmie Gull, Rolf Olofsson samt mat-tanten i blå grottan Anki Rundberg.

Nutid och framtid

Även framtiden ser ljus ut för Friskus, då man har en stor verksmhet på ungdomssidan och en entusiastisk ungdomskommitté som säkert får fram nya Friskusstjärnor framöver.

FK Friskus-Varberg, som klubben numera heter har idag ca. 400 medlemmar.